Veel grote tankstations werken met hun eigen tankkaarten. Deze zijn altijd gebonden aan het desbetreffende merk. Het grote nadeel daarvan is uiteraard dat je alleen bij die tankstations kunt tanken waar de tankkaart is aangesloten.
Dat kan betekenen dat je moet omrijden of vaak net iets meer aan de pomp betaalt terwijl je veel goedkopere stations ziet passeren. Met een universele tankkaart hebt je dat probleem niet meer. Met deze kaart kun je bij ieder tankstation tanken, betaal je alsof je met een creditcard betaalt en krijg je alle informatie overzichtelijk in een factuur gepresenteerd. Zo houd je overzicht over je uitgaven en de bijbehorende administratie.
Hoe werkt een tankkaart?
Een tankkaart kun je dus eigenlijk vergelijken met een creditcard. De betaling na een tankbeurt werkt dan ook hetzelfde. Aan het einde van een vast afgesproken periode, bijvoorbeeld na een maand, krijg je een overzicht van alle tankbeurten die er zijn geweest en zijn voorgeschoten met de tankkaart. Je kunt vervolgens de factuur betalen via Ideal of via een automatische incasso. Dat is handig, want nu heb je niet alleen zelf een overzicht van alle tankbeurten, je kunt dit overzicht ook zo bij jouw manager indienen. Ook kun je de automatische incasso direct via je werkgever laten lopen.
De voordelen van een tankkaart
Een van de grootste voordelen is dat het simpel en eenvoudig werkt en dat het veel administratieve rompslomp vermijdt. Nooit meer rondslingerende bonnetjes die je vergeet af te trekken. Daarnaast biedt het inzicht in de uitgaven omtrent de benzine. Het voordeel hiervan is dat je de kosten goed in de hand kunt houden. Ook kun je gemakkelijk zien wat de brandstofkosten waren in een maand. Daarnaast heb je als ondernemer en als werkgever ook het voordeel dat je de maximale BTW kunt terugvorderen. Bij een declaratie van benzine kan de BTW daarvan niet worden teruggevorderd. Verder kun je bij ieder tankstation gebruik maken van deze universele tankkaart, het maakt dus niet bij welk tankstation je tankt.
Als je elektrisch rijdt, kun je gebruikmaken van de laadkaart. De mogelijkheden hiervan zijn hetzelfde als die van de tankkaart. Een ander voordeel is dat de kaart ook privé kan worden gebruikt. De laadkaart moet je aanmelden bij je energieleverancier en de kosten van het opladen worden verrekend via de laadkaart. In een overzichtsfactuur vind je alle bedragen terug. Bij de laadkaart hoort een app, waardoor je onderweg exact weet waar je de auto kunt opladen.
Met een tankkaart kun je ook groen rijden. Hierbij betaal je een kleine opslag per getankte liter. Zo draag je toch een steentje bij. De opslag per liter wordt gebruikt voor vergroeningsprojecten.
Je hebt verder de mogelijkheid om meer uit je tankkaart te halen door te kiezen voor een aantal aanvullende opties. Denk daarbij aan het betalen van een overtocht, een tunnel, een tolweg of de toegang tot een brug. In de Benelux kun je bij bijna alle tankstations tanken en in Europa zijn er meer dan 50.000 locaties aangesloten.